דוקטרינת הבינה המלאכותית השאפתנית של רוסיה: שילוב AI בפעולות צבאיות עם תמיכה סינית פוטנציאלית
- Barak Bar hen
- 24 ביוני 2024
- זמן קריאה 2 דקות

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין היה קולני לגבי התפקיד המרכזי של הבינה המלאכותית (בינה מלאכותית) בלחימה עתידית. לדברי מומחים, רוסיה מתמקדת במעבר ממבצעים אינטנסיביים אנושיים למודל שבו בינה מלאכותית ורובוטיקה מפחיתים משמעותית את הצורך במעורבות אנושית. סמואל בנדט, עמית בכיר במרכז החדש לביטחון אמריקאי (CNAS), מציין שהטכנולוגים הרוסים רואים עתיד שבו מערכות בינה מלאכותית מטפלות באיסוף נתונים, ניתוח ואפילו קבלת החלטות בתרחישים צבאיים קריטיים.
הכונן למלחמה חצי אוטומטית
המטרה העיקרית של דוקטרינת ה-AI של רוסיה היא לשפר את המודעות למצב ויכולות קבלת ההחלטות בשדה הקרב. מפתחים מערכות בינה מלאכותית כדי לסייע בפריסת נשק גרעיני, שבהן קבלת החלטות מהירה ומדויקת היא בעלת חשיבות עליונה. בנדט מדגיש כי שילוב AI במערכות פיקוד גרעיניות נמצא בראש סדר העדיפויות של רוסיה. אסטרטגיה זו נועדה להפחית את הסיכון לטעות אנוש בתנאים מלחיצים, ובכך להפחית את הסיכויים לחישובים שגויים קטסטרופליים.
אתגרים ותלות
למרות מטרותיה השאפתניות, רוסיה מתמודדת עם אתגרים משמעותיים במימוש מלא של שאיפות הבינה המלאכותית שלה. סנקציות מערביות ובקרות ייצוא הגבילו את גישתה של רוסיה לטכנולוגיות ורכיבים קריטיים. יציאת אנשי טכנולוגיה בעקבות הפלישה לאוקראינה מחמירה עוד יותר את הקשיים הללו. בתגובה, רוסיה צפויה לבקש סיוע מסין, בעלת ברית קרובה, כדי למלא את הפערים הטכנולוגיים הללו. בנדט טוען כי השותפות של רוסיה עם סין ושותפים אחרים המוכנים לכך היא חיונית להשגת פתרונות החומרה והתוכנה הדרושים.
ההשלכות הגלובליות
פיתוח מערכות צבאיות מונעות בינה מלאכותית על ידי מעצמות גדולות כמו רוסיה מעורר דאגות משמעותיות לביטחון העולמי. הפוטנציאל לשילובAI במערכות פיקוד ושליטה גרעיניות עלול להוביל למירוץ חימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית. גורמים רשמיים במערב מודאגים מהשלכות של התקדמות כזו, במיוחד אם הן יובילו לסיכונים מוגברים וחוסר יציבות באיזון הצבאי הגלובלי.
רבקה קופלר, אנליסטית מודיעין צבאי אסטרטגי, מדגישה כי פוטין רואה ב-AI אמצעי לשמור על ריבונותה של רוסיה וקצה תחרותי. היא מציינת שפוטין השווה בין AI לנשק גרעיני, מה שמרמז ש-AI יכול להפוך לגורם קריטי בדינמיקה של הכוח העולמי. קופלר מזהירה כי אם המערב יוביל בפיתוח בינה מלאכותית, הוא עלול לכפות ערכים מערביים על טכנולוגיות אלו, דבר שפוטין נחוש למנוע.
סיכום
המרדף של רוסיה אחר צבא משולב בינה מלאכותית מדגיש את הפוטנציאל הטרנספורמטיבי של הבינה המלאכותית במלחמה מודרנית. למרות התמודדות עם מכשולים רבים, נחישותה של רוסיה למנף טכנולוגיות בינה מלאכותית מדגישה את החשיבות הקריטית של להישאר לפני המירוץ לחימוש AI. המעורבות הפוטנציאלית של סין בתמיכה בשאיפות ה-AI של רוסיה מוסיפה שכבה נוספת של מורכבות לנוף הגיאופוליטי.